Frequently Asked Questions

I'm a title. Click here to add your own text and edit me.

Frequently asked questions

Došao/došla bih na festival, ali se plašim za svoju sigurnost.


Sigurnosna situacija za LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini nije idealna, no ipak je zabilježen mali broj incidenata na javnim i kulturnim dešavanjima. Festival "Merlinka u Sarajevu" je doživio jedan napad 2014. godine, kada je grupa od 14 maskiranih osoba upala na tribinu u kinu "Kriterion" i napala učesnike i učesnice festivala. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. decembra 2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te potvrdio da su vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na okupljanje LGBT+ osoba jer nisu obezbijedile sigurnost učesnika i učesnica. Bez obzira na ovu presudu, poslije 2014. godine nisu zabilježeni incidenti, a festival je održao kontinuitet. Ipak, dobro je znati da će sigurnost biti u fokusu, te da će se pored predstavnika i predstavnica policije i hitne pomoći, za sigurnost učesnika i učesnica pobrinuti i uposlenici zaštitarske firme iz Sarajeva.
Moja porodica i prijatelji ne znaju da sam LGBT+, smijem li se pojaviti na festivalu?


Festival "Merlinka u Sarajevu" je otvoren za sve građane i građanke, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Kako se broj učesnika i učesnica iz godine u godinu povećava, a među njima se nalazi veliki broj osoba koje se ne identificiraju kao LGBT+, sam dolazak na projekcije i druge događaje u okviru festivala ne podrazumijeva izlazak iz ormara ("coming out"). Ili pojednostavljeno, doći pogledati film ili poslušati dobru muziku na kulturnom događaju ne podrazumijeva bilo čiju seksualnu orijentaciju, ali podrazumijeva otvorenost i toleranciju.
Čuo/čula sam da su LGBT+ zabave drugačije i razuzdanije od drugih. Ako dođem, hoće li me neko "pipkati"?


Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Tuzla" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju. To također nisu tzv. seks-zabave, već javni klupski događaji sa didžejevima i didžejicama, gdje bilo kakvo nasilje ili uznemiravanje nije dozvoljeno.
Da li je festival namijenjen samo za LGBT+ populaciju? Mogu li doći i ako se ne identificiram kao LGBT+?


Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Tuzli" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na spol, spolne karakteristike, rod, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Stoga su posjetitelji i posjetiteljice događaja i zabava osobe različitih seksualnih orijentacija. Ako volite plesati, slušati muziku, družiti se i upoznavati nove ljude bez predrasuda, LGBT+ događaji i zabave su pravo mjesto za to. Vjerovatno ćete se sami iznenaditi koliko su predrasude o takvim događajima, kao i o samim LGBT+ osobama, samo posljedica pogrešnih tumačenja i nedostatka iskustva.
Došao/došla bih na festival ali ne poznajem nikoga iz LGBT+ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.


Otvaranje ka zajednici može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje još uvijek nisu izašle iz ormara. Sve LGBT+ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno. Ukoliko se plašite prvog susreta sa zajednicom na većem, javnom festivalu, možete nam se prije toga obratiti. Tuzlanski otvoreni centar, pored peer-to-peer i psihološkog savjetovanja, često organizira druženja i aktivnosti manjeg obima, gdje možete upoznati druge LGBT+ osobe u manje stresnom okruženju. Što se tiče drugih bh. gradova, slične sadržaje organiziraju Sarajevski otvoreni centar i Centar za mlade "KVART" iz Prijedora.
Mogu li na "Merlinki" pronaći partnera/partnericu?


Kao i svaki drugi javni kulturni događaj, "Merlinka" je odlično mjesto za upoznavanje i druženje. Festival "Merlinka u Tuzli" kroz filmove, muziku, razgovore i druge umjetničke manifestacije tretira značajne teme i probleme s kojima se susreću LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini i šire. Iako to nije primarna namjena festivala, jedan od ciljeva svakako jeste zauzimanje javnog prostora i stvaranje sigurnog okruženja za druženje i zabavu.